pondělí 3. září 2012

Domácí slaný dort

Před několika lety jsem našla v časopise "Knihovnička - recepty"
super recept na domácí slaný dort




Dort jsem naplnila sýrovo - česnekovou pomazánkou




RECEPT NA KORPUS:
Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí (10g),  1 lžička cukru,
290 ml mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 1 vejce, 2 lžičky soli

Z mouky s trochou cukru a droždí, oleje, vejce, citrónové šťávy, soli a mléka zadělejte těsto v jediném kroku (můžete použít i pekárnu). Těsto přendejte do kulaté dortové formy o průměru 24
až 26 cm (výhodou je, že můžete použít i jakýkoliv jiný tvar - srdce, podkovu...)
a nechte v teple hodinu kynout.
Poté pečte v troubě 45 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí korpus 2x překrojte.
Než zcela vychladne, umíchejte si libovolnou pomazánku ( já nejčastěji používám
sýrovo - česnekovou). Máme ji nejraději a výtečně se osvědčila.
Na spodní plát naneste pomazánku, vrstvu uhlaďte a poklaďte kolečky nakrájených
natvrdo uvařených vajec. Opět potřete pomazánkou a přiklopte střední díl korpusu.
Na něj pak opět natřete pomazánku , vrstvu poklaďte kolečky nějaké oblíbené klobásy
a opět natřete pomazánkou. Přiložte třetí plát korpusu a celý základ dortu opět potřete
pomazánkou nebo pomazánk. máslem. (Dort můžete plnit i několika
 různými pomazánkami). Nakonec zdobíme podle fantazie.

6 komentářů:

  1. Skvěle popsaný recept. B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že je pochopitelný. Ale základ je z časopisu.

      Vymazat
  2. dělala jsem ho s dcerou podle tohoto návodu pro kamarádku a byl moc dobrý.Namazaný pomazánkovým máslem a ozdobený salámem,šunkou a sýrem.Děkuji za inspiraci.Všichni měli radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že se povedl a chutnal. Je fo fajn, mít doma zdatnou pomocnici . U nás se do kuchyně nikdo nežene. Pa A.

      Vymazat
  3. Máte moc fajn recepty. Škoda, že nemá člověk každý den čas na to, abych procházel různé blogy a hledal inspiraci na vaření, pečení nebo prostě jen tvoření dobrot. Nechtěla byste třeba jednou za týden rozeslat ty články e-mailem? Třeba jenom odkazy s tím, že napsala jsem tohle a tohle. E-mailing a newslettery jsou dneska docela mocná zbraň a nabrala byste spoustu nových čtenářů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Máte moc pěkné recepty to teda musím uznat. Jste skutečně machři jestli takto dokážete vést blog, těší mě jak moc pěkně se o to staráte, nejste vůbec známí a to je škoda. Kdybyste měli čas tak si kupte litinový hrnec a nebo si alespoň trošku vybavte domácnost. Bude vás to těšit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu na mém blogu a milé komentáře. Anna